Jouw uurtarief berekenen
Wat krijg ik en wat houd ik over?
Als zzp’er kun je in principe het uurtarief vragen wat je wilt, het is een markt van vraag en aanbod. Maar: omdat Flex-onderwijs het mogelijk maakt om de kosten van de tussenpartij te besparen, gaan we er vanuit dat deze kosten niet alsnog worden gevraagd door de zelfstandige.
Een vast bedrag noemen, werkt een ‘prijsafspraak’ in de hand en dat is verboden. Terecht in onze ogen. Het ‘omgerekende lerarensalaris’ is een leidraad, geen verplichting.
Waar moet ik rekening mee houden bij het berekenen van een uurtarief?
Het bedrag op de factuur is niet het bedrag dat je kunt uitgeven. het geld wat het bedrag dat je overhoudt. Er is een handige tool voor.
De vragen die je voor jezelf dient te beantwoorden
- Hoeveel uur per week ben ik aan het werk? Dit is inclusief de uren die je investeert middels overleggen, telefoontjes, administratie, uitzoekwerk, eventueel bijscholing, etc. Maal 52 weken.
- Hoeveel uur per week zal ik gemiddeld factureren? Maal 52 weken.
- Wat wil ik per maand verdienen (prive kunnen uitgeven) voor dit aantal uren. Maal 12 maanden
- Wat zijn mijn jaarlijkse kosten. Denk hierbij aan kantoorkosten (incl. telefoon, internet, computer, etc.), verkoopkosten (incl. advertentie-, representatie- en verteerkosten), auto (brandstof, onderhoud en afschrijving), boekhouding/accountant)
- Wat zijn mijn kosten aan eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen/broodfonds, aansprakelijkheidsverzekering, etc.
- Met hoeveel ‘slechte maanden’ houd ik rekening? Denk aan in ieder geval 10 weken schoolvakantie. Deze maandbedragen neem je in dit voorbeeld mee als ‘extra kosten’
Tel de bedragen van vraag 3, 4, 5 en 6 bij elkaar op en deel dit door het aantal uren van vraag 2. Dit is je uurtarief rekening houden met de kosten en verzekeringen. Dit uurtarief is exclusief eventuele btw
- Voor welke belastingkortingen kom ik voor in aanmerking? Urencriterium, startersaftrek, FOR
-
De laatste, best grote, hap zijn de verplichte belastingen: inkomstenbelasting(varieert van 5-30% van je inkomsten) en zorgverzekeringswet (5,45% over maximaal € 57.232,- belastbare winst= € 3.119,-.).
Mocht je de cijfers van vraag 1 tot en met 7 hebben, dan kun je de tool (link 1, link 2) invullen en wordt vraag 8 meegenomen.