Flex-onderwijs

Zzp in het onderwijs

Ik wil onderwijs-zzp'er worden

Het is niet de intentie van Flex-onderwijs om van onderwijzend personeel zzp’ers te maken. Echter, mocht je met je gedachten al met een been buiten het onderwijs staan, dan is het verstandig te kijken naar het zzp-schap. Mogelijk dat deze vorm bij jou past zodat jouw onderwijsvaardigheden beschikbaar te zijn voor het onderwijs. Dáár is het ons om te doen!

Maar wat houdt het zzp-schap in? Waar moet je aan denken, wat is het uurtarief dat je kunt vragen? Welke verzekeringen moet je hebben? Hoe zit het met pensioen? Hoe zit het met de administratie?

Kamer van Koophandel

Registreer je zzp bij de KvK. Dat kan onder je eigen naam of vanuit een bedrijfsnaam. [TIP: Houd de omschrijving zo breed mogelijk. Mocht je ook werkzaamheden buiten het onderwijs onder dezelfde handelsnaam willen uitvoeren]

Je betaalt een eenmalige inschrijfvergoeding van €50. Voor €15 kun je meteen een uittreksel meenemen. Betalen kan met pinpas of creditcard. Contant is niet mogelijk. Meer informatie

Zzp of Freelancer?

Er is geen verschil. Je werkt in allebei de gevallen voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. 

Wetgeving

Mag je als zzp’er werken in het onderwijs? Hier is veel discussie over. Kort samengevat: ja, het mag, zolang je maar geen schijnzelfstandige bent. Meer over de wetgeving

Modelovereenkomst geen werkgeversgezag

Een belangrijk aspect bij het zzp’en (zeker in het onderwijs) is de modelovereenkomst geen werkgeversgezag. De Belastingdienst worstelt al een tijdje met deze wet DBA. Als je je aanmeldt op flex-onderwijs krijg je beschikking over een modelovereenkomst door ons aangepast. Meer over de modelovereenkomst

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Als je werkt met kinderen is een VOG verplicht. Deze is als zzp’er helaas niet voor jezelf aan te vragen. Als je je aanmeldt op flex-onderwijs kun je een VOG met korting aanvragen.  

Verzekeringen

Als zelfstandige bepaal je zelf waar je je voor wilt verzekeren. Uiteraard zijn deze kosten meegenomen in de berekening van het omgerekende lerarensalaris. Denk aan kosten van een arbeidsongeschiktheids verzekering (AOV, zeer aan te raden!) als ook een aansprakelijkheidsverzekering. Het is ook aan te raden om te bedenken aan je eigen pensioen.

Administratie

Een niet te onderschatten onderdeel van je eigen bedrijf is de administratie. Hieronder valt de facturatie als ook je urenregistratie. Via Flex-onderwijs kunnen scholen je gratis vinden en betaald gebruikmaken van de administratietool. Flex-onderwijs biedt deze tool tegen de laagste vergoeding van Nederland. Zo blijft er m eer tijd (en geld) over voor het onderwijs.

Uurtarief

Als zzp’er mag je uiteraard zelf je uurtarief bepalen. Voordeel van het gevonden worden zonder tussenpartij is dat jij hetzelfde of meer kunt ontvangen terwijl de school wel veel minder betaalt. Lees meer op de pagina “uurtarief” en “omgerekend lerarensalaris” Wellicht wil je ook iets meer weten waarom men zo snel zegt dat “de zzp’er te duur” is.

Btw en CRKBO

Er is een btw-vrijstelling voor het onderwijs. Dit houdt in dat je over jouw diensten geen btw gerekend hoeft te worden. Hiermee ben je 21% goedkoper voor de school. Lees meer over btw en een eventuele CRKBO registratie (nier verplicht)

Werkwijze

Wij zijn er van overtuigd dat kwaliteit geen bemiddeling nodig heeft. Daarnaast is de zzp’er net als de schoolleiding autonoom en in de regel competent. Dat wil zeggen dat wij bijdragen aan goed onderwijs als we de matching zo effectief mogelijk aanbieden. Lees meer over onze werkwijze.

Vrijheid vs. onzekerheid

Het hebben van eigen autonomie is het belangrijkste voordeel. Zelf kunnen bepalen waar je krachten liggen en hoe je die het beste inzet. Ook kun je nee zeggen tegen opdrachten waar je weinig in denkt te kunnen bieden. De volledige vrijheid vind je ook terug in het uurtarief. Kortom: een hoop vrijheden. Deze vrijheden staan wel tegen over een onzekerheid. 

Het risico van een zzp’er in het onderwijs is niet anders dan dat van een zzp’er in de bouw, zorg of andere sector. Het grootste risico is dat je niet wordt ingehuurd en dus niets verdient. Je hebt geen vast maandsalaris. Ook het regelen van verzekeringen en pensioenen is je eigen verantwoordelijkheid. Vanwege ‘geen werk, geen geld’ kan het verstandig zijn om je als zzp-leerkracht aan te bieden vanuit je bestaande zzp-onderneming. Dan doe je het werk in het onderwijs ‘erbij’. Dat klinkt misschien wat minderwaardig, maar zo is het niet. Als zzp’er ben je nu eenmaal afhankelijk van vraag en aanbod. Dat betekent: meer vrijheid, maar ook meer onzekerheid. Dat is een keuze die je moet maken. Je bepaalt zelf hoeveel risico je hiermee wilt nemen.

Stappenplan

Is zzp iets voor jou? Dan staan hier in het kort de stappen omschreven die je op je ‘to-dolijst’ kunt zetten:

  • Bedenk een naam voor je ‘onderneming’.
  • Bedenk welke dienst jij kunt en wilt leveren.
  • Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel.
  • Open een zakelijke rekening (niet verplicht).
  • Meld je aan bij flex-onderwijs (niet verplicht, wel sterk aan te raden.. haha)