Wetswijzigingen voor zzp'ers vanaf 1 januari 2022

Het nieuwe jaar levert een aantal aangepaste en nieuwe wetten op: De zelfstandigenaftrek daalt, woonadressen van ondernemers en bestuurders worden in het handelsregister afgeschermd, veranderende subsidieregelingen wanneer je van plan bent je bedrijf te verduurzamen.. en nog het een en ander over scholingsaftrek

Daling zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek daalt in 2022 van 6.670 naar 6.310 euro. De
verlaging betekent minder belastingvoordeel. Het bedrag waar je belasting over betaalt wordt hoger en je betaalt dus meer inkomstenbelasting. Aanspraak maken op deze zelfstandigenaftrek kan als je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je eigen zaak én je inkomsten
vallen onder winst uit onderneming gebruikmaken van deze aftrek. De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.

Afscherming woonadressen in het handelsregister

Goed nieuws. De KVK toont vanaf 1 januari 2022 enkel de vestigingsadressen. De woonadressen worden afgeschermd. Helaas is dat vooral goed nieuws voor bedrijven. Als zelfstandige heb je zelden een kantoorpand en is je vestigingsadres dus gelijk aan je woonadres. Nog steeds zichtbaar dus.

Hier zijn oplossingen voor zoals een extern vestigingsadres huren als postadres. Flex-onderwijs, bewust zonder kantoorpand, maakt hier gebruik van. De afgeschermde woonadressen zijn wel in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk
toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders. Filmpje!

Stap-budget wordt de vervanger van de scholingsaftrek (voor als je zzp’er wilt worden!)

De overheid komt met het Stimulans ArbeidsmarktPositie (STAP). Met dit
STAP-budget kunnen werkzoekenden en werkenden zichzelf blijven ontwikkelen. STAP vervangt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de kosten van de scholingsactiviteit en is per persoon maximaal 1.000 euro per jaar. Een STAP-budget aanvragen kan vanaf 1 maart 2022 via UWV.

Het professionaliseren bieden wij vanuit Flex anders aan. Via ons intranet kun je cursussen volgen en geven. Zo ben je ook wat cursussen betreft onafhankelijk van tussenpartijen. Het netwerk is er immers al.

Belastingvrijstelling TVL en TOGS

Tijdens de coronacrisis heb je wellicht gebruik gemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers getroffen Sectoren (TOGS). Per 1 januari 2022 zijn deze reeds ontvangen subsidies vrijgesteld van inkomsten- of vennootschapsbelasting. De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021. 

Auto van de zaak? Bijtelling gaat omhoog

Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling.

ELEKTRISCH – De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak steeg is gestegen naar 16%. Deze verhoging geldt voor de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde van de auto. Is de cataloguswaarde hoger? Dan geldt voor het overige bedrag hetzelfde tarief als voor niet-elektrische auto’s, namelijk: 22%. 

Auto van de zaak of privé, zo zit het in elkaar.

BENZINE/DIESEL – Hoe meer CO2 een auto uitstoot hoe meer bpm je betaalt. Hoeveel bpm je betaalt, hangt af van de schijf (categorie) waar je auto in valt en het bpm-tarief van de schijf. De schijfgrenzen en bpm-tarieven veranderen tussen 2022 en 2025. 

MEER WINST VALT ONDER HET LAGE VPB-TARIEF

Meepraten?

Wil je hier je mening over kwijt of juist de mening van anderen weten? En ben je aangemeld bij Flex? Klik hier voor de lerarenkamer

Bron: FNV Zelfstandigen, kvk