Flex-onderwijs

Schijnzelfstandigheid

Voorkom schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is de situatie waarin een opdracht als ondernemer wordt uitgevoerd wat eigenlijk in loondienst had gepast.

De opdrachtgever ontduikt op deze manier zijn verplichtingen naar de Belastingdienst en naar de zzp’er. De Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) zorgt dat werkgever en werknemer samen verantwoordelijk zijn voor afspraken over de werkrelatie. Zo wordt schijnzelfstandigheid voorkomen.

Ondernemers-eisen volgens De Belastingdienst

  • Aantal opdrachtgevers – als ondernemer heb je meerdere opdrachtgevers of klanten en heb je wisselende inkomsten;
  • Zelfstandigheid – je bepaalt zelf hoe jij het werk uitvoert;
  • Streven naar continuïteit: je onderneemt acties om te zorgen dat jouw bedrijf blijft bestaan;
  • Investeren – je investeert in je bedrijf: bedrijfsmiddelen, marketing, enzovoorts;
  • Risico – je loopt zelf het risico als dingen misgaan, je bent bijvoorbeeld aansprakelijk bij schade;
  • Winst – je streeft naar winst.
  • Minimum uurtarief – je uurtarief is niet lager dan €18,-.

Bron: Belastingdienst

De ondernemer of de opdracht?

We merken dat het onderwijs, vaak uit onbekendheid, eerder de opdracht dan het ondernemerschap langs de lat van schijnzelfstandigheid legt. Logisch… niemand wil een boete riskeren! De wet DBA heeft hier 3 vragen voor opgesteld. Als minimaal 1 met “nee” wordt beantwoord, is er géén sprake van schijnzelfstandigheid. 

1) Loon. Hmm.. ja, de zzp’er krijgt loon (in de vorm van een factuur) tenzij het vrijwilligerswerk is, maar je kunt je afvragen of dat een reële verwachting is.

2) Persoonlijke arbeid. Wanneer we de zelfstandige zelf laten bepalen wie de arbeid verricht, is er geen sprake van schijnzelfstandigheid en hebben we antwoord. Maar we werken (indirect) met leerlingen en willen daarom wel zeker weten wie er op school komt en of hij/zij een diploma danwel verklaring omtrent gedrag heeft. (terecht vindt ook Flex-onderwijs)

3) Werkgeversgezag. Geen werkgeversgezag is essentieel om schijnzelfstandigheid te voorkomen. In theorie wil dit zeggen dat de zzp’er zelf mag bepalen wat hij wanneer hoe doet. Het rooster is dus niet leidend…. overigens is het goed denkbaar dat de zzp’er het rooster alsnog uitvoert, maar dit is dan zonder dat het moet maar omdat het de zzp’er simpelweg het beste lijkt voor de leerlingen. 

Om punt 3 van te voren goed af te spreken maken zzp’ers van Flex-onderwijs gebruik van een modelovereenkomst geen werkgeversgezag van De Belastingdienst. Indien de school of zzp’er een account heeft, zal deze beschikbaar zijn.

Wordt er gehandhaafd?

Ja en nee. De Belastingdienst ervaart dat deze wet DBA toch niet helemaal duidelijk is en is bezig met een vervolgwet (Opdrachtgeversverklaring met/zonder webmodule). Tot die tijd handhaaft De Belastindgienst wél maar richt het zich voornamelijk op de kwaadwillende. Mocht de belastingdienst de zzp’er of school als kwaadwillend zien, volgt eerst een waarschuwing. Pas bij het tweede zelfde geval volgt een boete.