Als ZZP’er loop je risico’s. Omdat je vaak pas achteraf merkt wat deze risico’s’s zijn, bestaan er verzekeringen. Je bent als zzp’er niet verplicht om te verzekeren.
Verzekeringen die je privé hebt afgesloten geven echter geen dekking voor jouw werkzaamheden als zelfstandige. Google op “zzp verzekeringen” en je komt er een heleboel tegen. Bij het afsluiten van een verzekering wordt veelal uitsluitend op de prijs gelet in plaats van de exacte dekking. Een goedkope polis lijkt leuk totdat bij een schade blijkt dat dit buiten de dekking valt.
Verzekeraars
Om door de bomen het bos te zien, zetten we hieronder enkele verzekeraars op een rijtje

Ben je bereid voor advies en overige diensten te betalen? Dan kan het handig zijn je aan te melden bij zzp-nederland.nl
Verzekeringen
Hieronder volgen een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten voor de ZZP’er in het algemeen. Om verzekeringen op maat te krijgen is het verstandig een aantal cijfers bij de hand te hebben.
- KVK nummer
- Wat is je verwachte inkomen
- SBI nummer (het nummer vanuit kvk om je werkzaamheden te omschrijven)
- SBI 85201 lesgeven in het basisonderwijs.
- SBI 85599 studiebegeleiding, vorming en onderwijs (rest)
Deze verzekering is te vergelijken met de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. De verzekering dekt geen schade voor zaken die je onder opzicht heeft. Dat wil zeggen als je schade toebrengt aan materialen of zaken die onder jouw beheer zijn zoals gebruikte materialen dan is dit niet gedekt. Wel is er dekking voor schade die je aan andermans zaken of personen toebrengt.
Gemiddelde kosten per jaar
- Unive, 150 per jaar
- Centraal beheer, 100 euro per jaar
- Lancyr, 90 euro per jaar
Zzp’ers die ziek worden hebben geen inkomen en geen recht op ziekengeld. Het enige dat overblijft is een BBZ uitkering op bijstandsniveau, daar word je niet vrolijk van. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan een oplossing bieden. Hiermee vang je terugval in inkomen op tijdens een lagere periode van ziek zijn.
Als zelfstandige ben je niet meer standaard verzekerd via het UWV voor arbeidsongeschiktheid. Dit dien je zelf te regelen. Dat kan natuurlijk via de particuliere verzekeraars, maar als je al een bepaalde gezondheidsklacht hebt, dan wordt dit altijd uitgesloten van dekking. Verzekeraars noemen dit: “brandende huizen kun je niet verzekeren”.
Kosten
Kosten zijn afhankelijk van het termijn waarop je doorbetaald wilt worden en de hoeveelheid van de maandelijkse ‘inkomsten’. Ook je eigen risico is een variabel die hierin mee te nemen is.
Als zzp’er moet je je eigen zorgverzekering regelen. Als je uit loondienst komt, kun je je huidige zorgverzekering gewoon voortzetten. Het collectief van je werkgever vervalt echter (via zzp-nederland is een nieuw collectief te regelen). Je kunt als je officieel start als zzp’er eventueel tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekering. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw adviseur.
Als zzp’er betaal je overigens een inkomensafhankelijke bijdrage over je belastbare inkomen, dit is de premie Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze bijdrage wordt bovenop de zorgpremie geheven. Hoeveel dit is kun je hier berekenen.
Dit betreft geen verzekering, maar wel een essentiële “kostenpost” met betrekking tot een zekerheid later. Er zijn verschillende partijen die een pensioenregeling voor zzp’ers aanbieden. Persoonlijk heb ik ervaring met Zzp-pensioen van Loyalis. Kosten zijn 35 euro per jaar. Daarnaast leg je een bepaald percentage van je loon belastingvrij in. Zij beleggen dit bedrag voor jou (zoals andere pensioenfondsen als bijvoorbeeld Binq, Brandnewday en Zwitsersleven)
Bronnen
- https://daretoo.nl/entry/1590/zzp-verzekeringen
- https://www.zzp-nederland.nl/verzekering
- https://www.rabobank.nl/bedrijven/verzekeringen/alle-verzekeringen/
- https://www.ikwordzzper.nl