Uurtarief zzp in onderwijs

Wat is het uurtarief van een zzp'er in het onderwijs?

Hier is geen pasklaar antwoord op. Iedere zzp’er mag en kan zijn eigen tarief bepalen. Omdat wij niet aan kartelvorming doen, geven we geen vast bedrag. Wel kunnen we het gemiddeld uurtarief delen om een idee te geven.

 • Leerkracht € 55 / 65

  Basisonderwijs

 • Leerkracht PLUS € 60 / 70

  Basisonderwijs

 • Docent € 60 / 75

  Voortgezet onderwijs, MBO

 • Docent PLUS € 70 / 80

  Voortgezet onderwijs, MBO

Is het uurtarief te hoog of juist te laag?

Een uurtarief heeft te maken met wat je wilt overhouden na afdracht van de kosten. Deze kosten voor onder andere pensioen, verzekering, vervoer, communicatie, en acquisitie zijn per zzp’er verschillend. Bij loondienst zijn dit (vaak) kosten die door de werkgever betaald worden en deels collectief of middels cao afgestemd zijn. Een zzp’er betaalt zelf deze werkgeverskosten en daarom zijn de uurtarieven van een zzp’er lastig met loondienst te vergelijken. Op de pagina ‘omgerekend lerarensalaris‘ is dit ons toch voor een groot deel gelukt. De uitkomst is positief voor scholen en zzp’ers.

Een goedkope zzp’er in het onderwijs… hoe dan?

Wanneer je in loondienst € 2 000,- netto per maand verdient en een zzp’er stuurt na 1 week een factuur van € 2 000,-, dan is de gedachte “de zzp’er is te duur” heel logisch. Het is goed te weten dat de zzp’er (mits zonder tussenpartij) vaak al 21% btw scheelt. Onderwijs is namelijk vrijgesteld van btw. Daarnaast scheelt het ook nog een flink percentage per ingezet uur.

Detacheerders en bemiddelaars vragen gerust tussen 10-30% per uur. In totaal is een zzp’er direct benaderen de helft goedkoper.

Als de zzp’er enkel betaald wordt voor de gewerkte uren, zijn ze voor de werkgever zelfs goedkoper (!) dan iemand in loondienst.