“Ik ben een onderwijzer in hart en nieren.”

Werken als zzp’er in het onderwijs is nog een redelijk nieuw verschijnsel. Er is ook best veel aandacht voor in de media, ik ben al geïnterviewd door RTLZ en het Dagblad van het Noorden. “Door toeval werk ik nu als flexleerkracht. Daarvoor heb ik 24 jaar in het onderwijs gewerkt. Omdat ik samen met mijn man een eigen bedrijf wilde starten, had ik mijn baan op een basisschool opgezegd. Maar alles liep anders dan gepland. Ons bedrijfsidee was van de baan, maar wat nu? Ik zag toen een aanbod van de gemeente Súdwest-Fryslân voorbij komen, je kon de start van je eigen bedrijf voorbereiden onder begeleiding van VuurKracht. Ik dacht: dat ga ik doen.
Vervolgens ben ik in ingestroomd in een groep startende ondernemers in Sneek. Elke maandag volgde ik trainingen en schreef ik aan mijn ondernemingsplan. Ik wilde een coachingspraktijk starten, want ik had de afgelopen jaren een opleiding coaching en aromatherapie gevolgd. Maar, op een gegeven moment tipte iemand mij dat je ook als zzp’er in het onderwijs aan de slag kon. Dit idee heb ik meegenomen in mijn bedrijfsplan en begin 2018 ben ik gestart als freelance leerkracht en sindsdien zit ik volgeboekt. De mooie andere dingen die ik in mijn bedrijfsplan heb staan, daar kom ik bijna niet aan toe. Ik vind dat prima. Ik vind dit werk heerlijk, want ik ben een onderwijzer in hart en nieren."

“Vorig jaar heb ik op negentien scholen gewerkt. Dit schooljaar doe ik de vervanging op twee scholen voor docenten die langdurig afwezig zijn. Dat ging niet zo maar. Na de zomervakantie was het stil, ik was nog nergens geboekt. Ik ben toen zelf actief op zoek gegaan naar werk, bijvoorbeeld door te mailen naar scholen met een vacature. Als zzp’er, kan ik buiten de regio werken en op mijn eigen voorwaarden. Anders is het financieel ook geen haalbare kaart. Ik sta nu anders in het onderwijs dan vroeger, ik moet nu echt mijn eigen zaakjes goed regelen. Als zzp‘er moet je goed voor jezelf opkomen, want onderwijs vraagt door de bijkomende taken veel meer tijd dan je verwacht. In het begin schatte ik dit verkeerd in, ik moest er veel te veel eigen tijd in steken. Maar daar leerde ik weer van.”

“Aan de groepsbijeenkomsten van VuurKracht, georganiseerd door Startpunt Sneek, heb ik heel veel gehad. De coaches vroegen goed door: wat wil je nu eigenlijk met je bedrijf en door het schrijven van het bedrijfsplan moest ik mij verdiepen in wat ik wilde en hoe ik dat ging aanpakken.”

“De groep vond ik een voordeel. Je bent als zzp’er toch een beetje eenzaam en je hebt in zo’n proces enorm veel steun aan elkaar, ondanks dat iedereen wil starten in een totaal andere branche. Ik heb nog steeds contact met mensen uit de groep. VuurKracht organiseerde ook nastartsessies, maar al gauw kon ik daar niet meer naar toe doordat ik het te druk had met werk.”

WEBSITE