Het zal je niet verbazen dat onze platforms zeer regelmatig bezocht worden door bemiddelaars. Ze hebben allemaal een ‘transparant verhaal’, rekenen ‘nauwelijks kosten’ en hebben ‘per direct’ werk voor je. Gelukkig is de ene koppelaar inderdaad de andere niet en zijn er ook heus goede..

Waar moet je op letten als je benaderd wordt?

Bemiddeling is iets van alle tijden. Of er nu een tekort is of niet, men heeft altijd behoefte aan de beste pion op de beste plek. Het is daarom goed om je als zzp’er af te vragen; wat doet de tussenpartij voor mij. Als zij iemand voor loondienst bemiddelen, komt hier veel administratie bij kijken en een verantwoordelijkheid mbt prestatie. Als zzp’er ben jij hier in beide gevallen zelf verantwoordelijk voor. Is het je dan waard dat de bemiddelaar 5-35% van jouw uurtarief afsnoept?

Vraag daarom naar de bemiddelingsfee en wat er jou uit handen wordt genomen. Nemen ze de administratie over, staan ze in voor jouw werkzaamheden, doen zij een onderhandeling? Vraag ook gerust naar de naam van de school en de werkzaamheden om te weten of er inderdaad sprake is van “direct werk”? De tekst “ja, maar dan benader je de school zelf, dus dat zzeggen we niet” zegt meer over hun dan over jou.

Dat een bemiddelaar geld vraagt voor de bemiddeling is uiteraard logisch. Het is goed te weten of ze geld aan jou EN aan de school vragen. Bij vage antwoorden weet je genoeg.

De kleine lettertjes

Je zal niet de eerste zijn die via een bemiddelaar ergens wordt ingezet waarbij je na deze opdracht de school of zelfs het bestuur gedurende 2 jaar niet zelf mag benaderen. Daar gaat je ondernemerschap… Teken dus niets.

Koop je bemiddeling af

Mijn persoonlijke tip is om de bemiddelaar financieel te compenseren voor de bemiddeling. Hoeveel uur denk je dat hij/zij voor je bezig is geweest. Doe dit maal uurtarief en rond de zaak af voordat je aan het werk gaat. Jij bent als zzp’er een bedrijf en zo regelen bedrijven onderlinge diensten vaker. De zzp’er de vrijheid en de bemiddelaar keurig betaald voor het werk. Geen percentage per uur en geen ondertekening van documenten van externen

Een belangrijke voetnoot; er zijn zeker goede bemiddelaars. Deze vind je door vragen te stellen en persoonlijke keuzes te nemen.

De voordelen van NIET bemiddelen

Bemiddelen is inderdaad iets van vóór het internettijdperk. Nu kunnen beide partijen elkaar namelijk eenvoudig vinden. Naast autonomie en competentie zijn er ook financiële voordelen. Directe benadering behoudt btw-vrijstelling en voorkomt bemiddeling/registratie kosten. Zo ben jij al zzp’er bijna 2x zo goedkoop, terwijl je hetzelfde of meer verdient.