Wat doe je zoal en hoe combineer je deze werkzaamheden?

Ik had het schooljaar ervoor besloten om na 11 jaar ontslag te nemen op de school waar ik met zoveel liefde en plezier had gewerkt. Een stap die ik niet heel makkelijk vond. Een fantastisch team met collega’s die mooi onderwijs maakten, waar ruimte was om diepgaande gesprekken te voeren en ook heel veel te lachen. En toch nam ik de stap om het anders te gaan doen. Ik heb al jaren een bedrijf naast dat ik leerkracht ben, een vaste groep was helaas niet meer te combineren.

Zelfstandig leerkracht kon ik wel combineren met alle andere dingen die ik graag doe in het onderwijs (visieontwikkeling, teamtrainingen, implementatie gepersonaliseerd leren). Dit zorgt ervoor dat ik scholen uit de brand kan helpen als er geen inval is. Dit doe ik voor een eerlijk tarief, zonder tussenkomst van een bureau.

Het combineren van alle werkzaamheden is een kwestie van plannen. Ik kan alles goed gescheiden houden werkdagen zijn voor mij afgebakend en lopen nauwelijks door elkaar heen. Hierdoor hou ik goed overzicht in wat ik doe en wat ik moet doen.

Aan het begin van de week focus ik mij op het onderwijs. Ik ben zelfstandig leerkracht en daarnaast begeleid ik scholen ook op andere gebieden zoals visieontwikkeling, implementatie van gepersonaliseerd en digitaal onderwijs.  

Aan het eind van de week ben ik druk met de escaperooms en de leuke games om te maken!

Hoe ben je als zzp’er in het onderwijs beland?

Ik ben jaren leerkracht geweest en zocht een manier om dat goed te kunnen combineren met alle andere werkzaamheden. Ik wilde mij niet per se binden aan 1 stichting of vereniging maar kunnen werken waar ik nodig ben. Vandaar dat ik de keuze heb gemaakt op als zzp’er in het onderwijs te gaan.

Inmiddels werk je sinds januari 2020 als zzp’er. Is het wat je ervan verwachtte?

Het is in grote lijnen wat ik ervan had verwacht. Ik vond het eerst wel moeilijk om om te gaan met de toch soms negatieve reacties van bestuurders of leerkrachten op het feit dat ik dit als zzp’er doe. Maar gelukkig zijn er genoeg positieve verenigingen en stichtingen te vinden die de inzet waarderen. 

Hoe is het om voor zoveel verschillende scholen te werken?

In mijn eerste jaar dat ik als zelfstandig leerkracht aan de slag ging heb ik op 2 fijne scholen gewerkt, zo was mijn hele jaar gevuld met 2 dagen in de week voor de klas. Ik vond het heerlijk, doen wat ik het leukste vind met een klas, namelijk lesgeven! In het begin vond ik het wel pittig, niet meer kunnen bouwen op de reputatie die je hebt opgebouwd op je “eigen” school. Wennen aan nieuwe systemen en gewoontes op scholen geeft mij weer mooie input op mijn eigen visie op onderwijs. Bij beide scholen heb ik veel mooie dingen gezien om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren.

Wat is je top 3 van opdrachten waarvoor je bent ingezet

Lesgeven, meedenken in ontwikkeling van de school, het meedenken in het ontwikkelen van (ver)nieuw(d)e visie van de school.

Bekijk het profiel van Robert Tessemaker! Ben je zzp’er en wil je je aanmelden?

Openbaar onderwijs valt binnen BTW bereik, Onderwijs is BTW vrijstelling kwijt, Onderwijs is btw-plichtig, dus geen vrijstelling!?