Wat doe je zoal en hoe combineer je deze werkzaamheden?

Ik ben meester Ken en in te zetten als:

  • Groepsleerkacht
  • Vakspecialist Muziek
  • Docent Bewegingsonderwijs
  • Trainer Rots & Water

Jarenlang heb ik in het SBO een mooie combi-functie gehad: Groepsleerkracht en Docent Bewegingsonderwijs. Deze baan heb ik later gecombineerd met vakspecialist Muziek. Nadat ik trainer Rots & Water ben geworden, wilde ik graag deze verschillende dingen blijven doen. Als zzp’er kan dat perfect omdat ik verschillende opdrachten kan doen op veel verschillende scholen.

Hoe ben je als zzp’er in het onderwijs beland?

Na het SBO heb ik een tijdje als mentor in het Praktijkonderwijs gewerkt. Deze doelgroep vond ik fantastisch! Ik merkte echter dat ik mijn verschillende kwaliteiten niet genoeg kon benutten. Ik stopte en ging op zoek naar de mogelijkheid om al mijn kwaliteiten in te kunnen zetten. Toen las ik een interview in Trouw over een zzp’er in het onderwijs en ik bedacht mij dat dit wel eens de manier zou kunnen zijn. Ik begon met het verkennen van de mogelijkheden en na drie maanden was ‘Meester Ken’ een feit!

Inmiddels werk je sinds januari 2020 als zzp’er. Is het wat je ervan verwachtte?

Absoluut! Begin 2020 startte ik met het bouwen van mijn website (www.meesterken.nl) en per 1 maart begon mijn avontuur als ondernemer. Helaas gooide Corona roet in het eten en twee weken nadat ik gestart was, gingen de scholen dicht. Ik maakte kennis met het ondernemersrisico 😉. In deze periode paste ik mijn website aan en bood lessen aan op afstand. Op die manier kon ik toch nog wat opdrachten doen. Na de zomervakantie heb ik weer een fulltime opdracht bij een leuke school in Capelle a/d IJssel en de gesprekken voor de periode erna lopen ook al!

Hoe is het om voor zoveel verschillende scholen te werken?

Heel leuk! Ik vind het fantastisch om veel verschillende scholen, collega’s en leerlingen te leren kennen. Ik kom op plaatsen waar ik anders niet snel zou komen en door alle verschillende onderwijsvormen leer ik nog elke dag erg veel!

Wat is je top 3 van opdrachten waarvoor je bent ingezet

3: Mijn eerste opdracht: je eerste opdracht vergeet je nooit. Het mooie aan deze opdracht was dat het op de school was waar ik jarenlang werkzaam ben geweest (SBO). Het was superleuk om hier nog een keer terug te keren en met deze mooie doelgroep aan de slag te gaan. Naast Groepsleerkacht mocht ik hier ook lessen Rots & Water verzorgen. Heel leuk!

2: Deze opdracht heb ik gekozen omdat ik de onderwijsvorm van deze school zo bijzonder vond: deze (openbare) school werkt met kernconcepten. Dat betekent dat allerlei lessen gekoppeld worden aan deze kernconcepten. Ook mogen leerlingen regelmatig kiezen wat zij voor werkzaamheden doen. Zij bepalen dan zelf waar zij gaan zitten en waar zij mee aan de slag gaan. Dit was voor mij (als specialist in het SBO) een nieuw concept en ik leerde hier veel van! Ook mocht ik de lessen Bewegingsonderwijs verzorgen aan deze klas! Superleuk!

1: Een leuke combifunctie van twee dagen groepsleerkacht en twee dagen vakspecialist muziek op een SBO. Ik vind deze afwisseling fantastisch! Als groepsleerkracht bouw je een goede band op met de klas en als vakspecialist muziek krijg je de mogelijkheid om leerlingen hun (muziek)talent te laten ontdekken.

Bekijk het profiel van meester Ken! Ben je zzp’er en wil je je aanmelden?

Openbaar onderwijs valt binnen BTW bereik, Onderwijs is BTW vrijstelling kwijt, Onderwijs is btw-plichtig, dus geen vrijstelling!?